måndag 20 oktober 2008

Uppgift 8 Human computation

Föreläsaren Luis von Ahn inleder sin föreläsning med en fråga till publiken om hur många som tycker att "capthas" är irreterande...Sedan förklarar han varför dessa måste finnas och deras funktion. Samt hur spamers kan använda människan till att "komma förbi" capthas.


Filmen Human comptuation handlar i stora drag om hur man har lyckats använda människors begåvning att förklara en bild, något som datorer saknar,och deras spelentusiasm till att "märka" upp bilder på nätet med namn. Så att datorn kan plocka fram de omärkta bilderna i googles bildsökmotor. Det finns nämligen alltför många bilder som inte har något namn eller är felmärkta.


Luis Von Ahn har skapat ett spel som heter ESP game och går till som så att man blir ihopparad med någon på nätet som också vill spela. Sen får båda upp samma bild och de ska skriva vad de ser på bilden, om de skriver samma ord så får de båda poäng (och då har google ord som man kan döpa bilden till).

Han hade även skapat ett annat spel som hette "peekaboom".

Spelet fungerar ungefär på samma sätt som ESP game, men nu ska den ene spelaren istället peka ut en specifik detalj på själva bilden som den ser. vad den ska peka ut står skrivet viud sidan om.När spelaren har pekat ut föremålet så visas den för medspelaren som ska skriva vad det är för något. Skriver han samma ord som strå skrivet på den förste spelarens dator så får de båda poäng.

Min första tanke var: Går folk på det här?
Han berättar sedan om statistiken om hur många timmar folk lagt ner på att spela.Och uppenbarligen så gör folk det för siffrorna var otroligt höga.

Han avslutar med en kort presentation av ett tredje spel som ännu inte kommit ut.Verbosity heter det.
Tanken med det är att försöka göra datorer lite mer intelligenta, få dem att förstå meningen i självklarheter t.ex. att "vatten släcker törst".
Spelare 1 får ett ord som den ska få spelare 2 att förstå genom att fylla i meningar som datorn skapar.
I filmen tar han exemplet mjölk.
Och en av meningarna spelare 1 får är "is a......" och där får den fylla i vad den tycker att "milk" är för något. Exempelvis "is a liquid".

Tack för ordet!

Inga kommentarer: